BRexit, en såpeserie

I mange tilfeller kan historien om Storbritannia fortelles gjennom en seks episoders miniserie på Amazon Prime Video. Fortellerstemmen og regien er hentet fra deres noe tvilsome dokumentarkatalog om øglemennesker og hemmelige brorskap som forsøker å dekke over en utenomjordisk konspirasjon som NASA nekter å snakke om. Klippet inn er kommentarer fra et Buzzfeed-panel som ikke vet forskjell på Essex og Wessex.

Briter liker å være alene i verden, særlig etter at imperiet falt og Theresa May tok over etter Emperor Palpatine. Foto: Craig Whitehead på Unsplash

Britene har tradisjoner for drama. Krigen om blomster, krigen om å få halshugge koner du ikke liker lenger, og ikke minst krigen med Frankrike om å ha dårligst forbrenningsmotor for urimelige personkjøretøy.

I skrivende stund, er de i gang igjen. Denne gangen handler det om løsrivelse fra resten av verden gjennom å forlate EU. Skjønt, de klarer jo ikke helt å få til det heller. Prosessen med å fortlate EU, er som å se Eddie the Eagle ta sats og hoppe baklengs ut i Holmenkoll-tåka.

I parlamentet har de nylig stemt over om de skal trekke seg sakte men sikkert ut av Frankrike igjen (de vant ved Agincourt, men kan ikke ta sjansen på at Europa er så tjukke i hodet to ganger på rad). Skulle de nå hoppe av i svingen, eller fullføre løpet og føde nok en folkeavstemming.

Ut av asken stiger en Boris Johnson som fugl føniks itself, tar med seg Nigel Farage og sender Storbritannia til en dystopisk fremtid selv ikke P.D. James kan forestille seg. Eller så får man en liten oppvåkning, og styrer skuta på rett kjøl.

Man vet liksom aldri med Storbritannia, og det er lett å forstå hvor de får inspirasjon til såpeseriene sine fra. Selv ikke Shakespeare kan dikte så uforutsigbare karakterendringer som den i britisk politikk.