Zen ute, zen inne…

Ingenting er bedre enn å ha balanse i kropp og sjel, ha orden på hodet og gjøre mange spennende ting med plenty av overskudd. Bli litt mer zen i dag med disse tipsene.

Endelig er det helg. Så mye gleder folk seg til helg, at en amerikansk restaurantkjede med suspekte renholdsrutiner og overprisa spareribs har hanka inn spenn på frasen Thank God It’s Friday. Men hva om vi lurer oss selv. Hva om fredag, og helgen bare er en konspirasjon?

Før i tida så gikk det i 120 fra mandag til lørdag, og ikke nok med det, på søndag spente man på seg svære og tunge treski for å stikke i lysløypa eller hoppbakken (ofte kalt beinbrekkeren). Så ikke bare jobbet man med livet som innsats, man lekte med livet som innsats også. Min far kan fortelle at det ikke er særlig godt å miste kontroll over hoppski av tre og se de forsvinne sakte men sikkert i hver sin retning. Ethvert skritt bør passe seg for den slags. Det var ikke særlig med lediggang før i tida.

Zen er flate stener på fjell. Tydeligvis. [sett inn legg stein for stein-anektdote] Foto: Aperture Vintage på Unsplash
Nå om dagen er det heller ikke særlig mye fri. Ikke bare skal du jobbe 7,5 timer om dagen, men du skal også se deg opp på alle seriene vennene dine snakker om, ta bildet fra minst tre fjelltopper i måneden og lese to biografier for å klare å holde deg ajour med Morgenbladets kultiverte spaltister. Ikke glem at du må ha vært på tre utesteder anbegfalt av Natt og Dag, også. Og ByLarm, OverOslo, Slottsfjell, Øya, en perifer festival i Nord-Norge og selfier fra toppen av Empire State Building eller Taj Mahal.

Før i tida var du blakk hvis ikke du jobba, og hvis ikke du jobba drakk du opp penga til familien på puben like ved fabrikken og ble blakk allikevel. Det var enklere da. Nå er du blakk hvis du ikke får likes, og penger har du av en eller annen grunn tilgang på uansett.

Hvor er pausen du får til å konsentrere deg om det su skal gjøre. Før var det enkelt: Du jobba, laget barn, oppdro (kanskje) barn, drev med kunst eller idrett eller noe, ble pensjonist og daua. Enkle og tydelige oppgaver. Det finnes ikke lenger, alt er bare kaos.

Zen ute, zen inne? Zen i hjertet? Zen i sinnet? Det er på tide å løsrive seg litt, tror jeg. Ja takk til litt mer struktur på kaoset, men også litt mer rom i strukturen. Nei takk til gentrifisering av fritid og sosiale medier.

Les ei bok som ligger litt over Frans blir syk i utide men drit i om folk krever du må lese Montefiore for å kunne diskutere Israel-Palestina. Se en serie som gjør deg glad, enten det er zombieflukt i Walking Dead eller Star Trek-parodi i The Orville, barnedrap i Broadchurch eller Henrik Mestad som statsminister i Okkupert (ingen av disse gjør meg glad, med unntak av The Orville).

Ikke bruk mer energi enn du har, konsentrer deg om få ting i stedet for å la alt flyte. Det enkle er ofte det lureste, si.

Zen ut.