Tre High School-serier du må se

Det finnes et utall serier satt i high school-verdenens fascinerende og tidvis brutale univers. Denne kampen mellom det gode og det onde, de populære og de upopulære, som også blir blandet med en god dose popkulturelle referanser. Her kommer det tips til tre serier du bør se.

Everything Sucks (2018-)

Noen ganger går folk sammen hjem fra skolen, også i serier som omhandler folk som går til og fra skolen. Foto: Clarisse Meyer på Unsplas

Denne serien er nettopp lansert på Netflix og har tatt hjertet mitt med storm. En skikkelig varm og erketypisk homage til high school-sjangeren, men men sin egen tvist. Et litt dypere persongalleri enn ellers, og særdeles dyktige skuespillere. Så mange klisjeer, men alt utført på en mesterlig måte.

Serien er satt til 90-tallet, og har referanser som perler på en snor. En skikkelig godbit for en som var mellom tre og tretten år i denne perioden. Tori Amos er spesielt viktig, og har mye å si for den personlige utviklingen til seriens kvinnelige protagonist.

Det synes som om Netflix har skutt gullfuglen igjen, med dypere ungdomsserier (gjerne satt til en spesifikk tidsepoke), og Filmpolitiet har helt rett i sin konklusjon om at serien er på høyde med Stranger Things og 13 reasons why. Skjønt, den har også litt til felles med neste serie på listen…

Freaks and Geeks (1999-2000)

Hvis du var skikkelig flink på skolen, kunne det tenkes at du var en nerd og fylte opp sjukt mange notatbøker. Foto: Simson Petrol på Unsplash

Et fremtidig stjernegalleri har man ikke sett i en serie noensinne. Serien er stappfull av nostalgi, typiske tenåringsproblemer og en hel masse sosiale forviklinger som seg hør og bør. I tillegg er det mye gjenkjennelig humor. Likevel; hovedgrunnen til å se serien er denne rollelista:

James Franco (The Deuce, Spiderman, anklager om seksuell trakassering).

Samm Levine (Ingloroius Basterds, Drunk History, Wet Hot American Summer)

Seth Rogen (Knocked up, Superbad, This is the End)

Jason Segel (How I Met Your Mother, The Muppets, Dumpet av Sarah Marshall)

Martin Starr (Drunk History, Hawaii Five-O, Silicon Valley)

Og sykt mange fler, ass. Judd Apatow var involvert i serien, og man kan vel si at en del av disse nevnte skuespillerne senere har blitt rimelig store komikere. Særlig i Judd Apatow-filmer. En skikkelig gutteklubb, der altså. Men, til tross for den store gutteklubben grei-vibben av rollelista, er serien veldig severdig.

13 Reasons Why (2017-)

Slik kan du se ut når du går ut fra videregående i USA. Foto: William Stitt på Unsplash

Omdiskutert og mørk serie om en person som får et sett med kasetter overlevert. Serien omhandler ei jente som har tatt selvmord og etterdønningene av dette. Skal det fordeles skyld? Hvem i miljøet sitter egentlig på de mørkeste hemmelighetene?

Serien er dyster, men også veldig usentimental i skildringene sine. Den har blitt beskyldt for å romantisere selvmord, men jeg tror man bør se serien på en litt annen måte. Denne serien anbefales ikke å sees alene, eller uten veldig klare tanker om eget livsverd. Samtidig er det mange læringspunkter. Hvordan skal du møte folk når de ber om hjelp? Hvordan snakker du om og til folk? Tør du å ta ansvar for dine egne handlinger?

Se serien, hold deg i vater og reflekter over livsvalg.

 

Hvilke tenåringsserier liker du best?