Slik melder du deg ut av ditt politiske parti med en bitter ironisk distanse

Noen mennesker er født politisk engasjerte, og gjør litt mer ut av det. Som å bli medlem i et politisk parti. Hva gjør man når sitt politiske parti ikke er det samme som du ble medlem i?


[sett inn kreativ byline]

Du kjenner det på deg, forholdet er på overtid. Det ligger ikke noe energi der, det har gått rutine i å forsvare ditt partis noe gråsoneaktige formuleringer om innvandring og andre ting. Du har tenkt på det lenge, nå er det slutt.

I årene som har gått siden du innledet forholdet, etter lang tids avstandsforelskelse, kjenner du at det får være nok. Det har skurret litt i øret, når partilederen har hvisket deg søte ord til deg i forbindelse med store politiske saker og landsmøter og sånn. Det er nesten som dere har vokst fra hverandre. Partilederen har gått til høyre, og du har gått til venstre i verdivalgets y-kryss.

Når du er uenig med partiet ditt, kan du henge opp plakater som dette. Foto: Samantha Sophia på Unsplash

Tiden for å slå opp nærmer seg, og du tenker på hvordan du skal få det til. Det ligger mange følelser til grunn, du hadde stor tro på dette prosjektet. Skal dere være platoniske venner videre, eller skal dere skilles bittert?

Hvis du velger å melde deg ut av ditt politiske parti, er det noen ting du må huske på.

  1. Husk å skriv en lang post på Facebook om hvorfor dere går fra hverandre, at det handler om verdier, men at du likevel har satt stor pris på tiden som aktivt medlem.
  2. Understrek dine moralske rettesnører, og begrunn dem med din Groucho Marx-istiske tendenser. Du er jo tross alt fortsatt politiker, selv om du ikke liker det. Til den av dere som ikke forsto Groucho Marx-referansen; “Dette er mine prinsipper, hvis du ikke liker dem har jeg andre.”
  3. Flir det litt bort etterhvert. “Nuvel, jeg er jo en mann (eller kvinne, eller annen kjønnsidentitet) av folket. Det er helt klart at jeg kanskje var litt krass i mitt brudd med [sett inn parti].”

Så fortsetter du å snakke litt drit om ditt eks-parti på fest, og når noen viser at de er veldig uenige i ditt tidligere partis oppførsel, tar du gjerne forbehold og forsvarer det til det ytterste.

Det er bare du som har lov til å prate drit om eks… ditt tidligere parti.