Category Archives: Onsdagsgjesten

Retroræggeren fra Randaberg

Det er moderne å være retro om dagem, og noen tar det til et helt annet nivå. I dagens spalte får du møte Johannes Austwestbø (28) som har et spesielt forhold til gamle biler og James Dean.

Johannes poserer foran sin store lidenskap. Han mener det er en klar sammenheng mellom amerikanske muskelbiler, brylkrem, solbriller og penissstørrelse. Foto: Tyler Nix på Unsplash

På norsk Twitter har debatten rast om hva rægging er, de siste dagene. Selv om Johannes ikke er på Twitter, har han fått med seg at brukeren @BadAim1985 ikke vet hva rægging er. Det er en skam.

– At vestlendinger ikke vet hva rægging er, er en skam, sier Johannes på sin karakteristiske randabergsk. – Når selv dinousaurer i forlagsbransjen (les Anders Heger, red. anm.) vet det, er det på tide å ta et oppgjør med seg selv.

I følge Johannes er rægging en livsstil. Det er liksom noe befriende med å kjøre meningsløst rundt omkring og oppta plass på bensinstasjoner fra klokken 23-07.

– Det er ikke noe Seven Eleven her i gata, det er mer Eleven Seven. Sove kan en gjøre når en dør.

På spørsmål om bompengene på Vestlandet, blir ræggeren fra Randaberg matt i blikket. Det kommer ei litta tåre.

– Jeg kunne huske den gang det bare var bompenger for å besøke oljepampene i Stavanger, men nå blir det bare enda mer. Det er jaggu godt det ikke koster stort å fylle bensin på dette beistet av en amerikaner jeg kjører.

Filosofaen.no takker for seg.

Vil du bidra til bedre portrettintervjuer. Se PayPal-donajsonsknappen til venstre. *smisk smisk*

Aspirerende musiker får ikke endene til å møtes

Musikeren Todd Anton (22) fortviler over at han ikke får endene til å møtes.
Foto: Kinga Cichewicz på Unsplash

Det er en kald onsdag i Oslo by, og filosofaen.no er på besøk hos den aspirerende musikeren Todd Anton. På et trangt soverom i en gammel bygård, sitter den unge mannen i vinduskarmen, med vinduet oppe, ermene brettet opp og gitaren i senga. Det er viktig å posere når man får storslagent besøk.

Man kan spore en viss melankoli bak de litt for store brillene selv Napoleon Dynamite hadde vært misunnelig på. Det er nemlig noe som virkelig plager Todd Anton.

– Så godt at dere kunne komme en tur, sier han. – Det er nemlig slik at jeg har en trist historie å fortelle dere, slik at jeg kan skamløst promotere min wannabe Thomas Dybdahl møter Thom Hell-musikkstil. Jeg får ikke endene til å møtes.

Vi lurer jo selvsagt på hva han mener med dette. Er det økonomien han snakker om? Bør han søke seg til Luksusfellen? Vi vet jo alle hvor flinke musikere er til å bade i humlerik øl på svindyre hipsterbarer. I følge Todd Anton er problemet noe helt annet.

– Helt siden jeg var liten gutt, har jeg drømt om å få endene til å møtes. Ta rottefangeren i Hameln. Han fikk alle rottene med seg ut av byen. Barna også, selvsagt, men det er ikke så viktig. Jeg vil spille gitar så alle endene i Frognerparken møtes og blir til en stor og lykkelig andefamilie. Det er min drøm.

Filosofaen.no trekker seg stille bakover og ut av døren til Todd Antons rom. Hva var nå telefonnummeret til nærmeste DPS igjen?

Onsdagsgjesten: Gründer-Kent Alfred ønsker bedre vilkår til gründerting

Kent Alfred (43) bor i en nygentrifisert boligblokk på Tøyen, et stenkast fra Øya-festivalen om sommeren og det urbane og funkyfreshe Tøyen torg.  Han er en vaskeekte gründer og har mange startups bak seg.

Kent Alfred ønsker seg mer av gründerting. Foto: Philip Martin på Unsplash

“Her på Tøyen, i et område som ikke er helt hipstergentrifisert enda, er det for dårlige vilkår for utvikling av nye gründerting. Jeg trodde det skulle være et skikkelig kreativt miljø med mange kjedekaffesjapper og svensker som jobbet på Joe & The Juice,” forteller Kent Alfred oss der han stirrer ut mot Botanisk hage.

“Det var andre vilkår på den tiden Edvard Much hang borte ved museet. På den tiden kunne man slippe seg skikkelig løs, og drive impresjonistiske prosesser med brede penselstrøk av svadaretorikk.”

Vi beveger oss inn på den nye baren “God dag, mann økseskaft” – et sted som tar sikte på å samle de skarpeste av alle Jørgen Hattemakere.

“Det skulle virkelig vært flere steder som dette,” sier Kent Alfred og tar en slurk av den super hoppy India Pale Ale Stout Sour Amber Alen sin.

“Men tilbake til poenget. Hvordan skal vi kunne drive startups på Tøyen, når myndighetene ikke sørger for å legge mer til rette for profittløs svadaindustri som tjener penger på hype og swag.”

Journalisten drikker opp sin halvliter med Frydenlund fatøl, og imploderer av intens oppgitthet.

Sterk historie: Utestengt fra Løkka

Frid Marie Anabelle Isadora (21) ble for kort tid siden nektet adgang fa Grünerløkka på ubestemt tid. Årsak? Hun var for hipster. Les den sterke historien ekslusivt på filosofaen.no.

– Det hjelper ikke akkurat å ha et så originalt navn som det jeg har, forteller Frid Marie Anabelle Isdaora (heretter Frid), før hun avslører at navnet hennes nok ikke er hennes fødenavn.

Det har såvidt filosofaen.no erfarer ikke vært registrert et tilfelle av overhipsterifikasjon på Løkka før. Frid er noe for seg selv. Med sine kjempetrendy runde kjempebriller, blir alt i hennes verden rimelig kjempe. Også avstanden mellom tradisjonelt sammensatte ord.

Frid Marie Anabelle Isadora (21) ble erklært for hipster for Løkka, og må nå stå utenfor å se på alle de andre. Foto: Alex Perez på Unsplash

– Jeg tror ikke hipsterpolitiet på Grünerløkka forstår hvordan det er å være en ung jente fra Sigdal som forsøker å gjøre det stort i Oslo. Det ligger sykt mye jobb bak dette.

Frid kan avsløre for oss litt mindre interessante mennesker, at hun ikke bare må se ut som alle andre, men også “adde” en peronlig tvist. Da sikter hun ikke til sjokoladen, skjønt hun har vært innom Freia på Rodeløkka for å forhøre seg om muligheten for en personlig Twist. Der ble hun avspist med at det fikk hun så Snickers og Twist ikke.

– I tillegg til dette, og navneendringen, forsøkte jeg å være kombinert nachpielukuleleartist og DJ på Ingensteds. Det må ha vært det som var dråpen.

Vi kan dessverre ikke hjelpe Frid Marie Anabelle Isadora med å komme tilbake i hipstervarmen, men vi kan advare dere andre: Du kan faktisk bli for hipster.

Siri (23) ble kidnappet av tivoli-UFO

Mange har ofte hevdet at de har blitt kidnappet av UFO-er. Noen har sjeldent klart å huske stort, men i dag har jeg æren av å kunne presentere Siri. Les hennes merkverdige historie i denne onsdagens versjon av “Onsdagsgjesten.”

Jeg står i byparken, midt i hjertet av Drammen. En kvinne møter meg, litt sjenert og med ansiktet ned. Hun har på seg en sort topp som viser litt mage, og et søtt skjørt med noen mønster og frynser på. Hun har en spesiell historie hun vil fortelle oss. Nemlig om dagen hun ble kidnappet av en UFO på tivoliet her i Drammen.

Det var mørkt, litt sent på kvelden og hun og noen venner hadde vært ute på byen. De bestemte seg for å ta noen karuseller.

Siri (23) forteller om den vanskelige tiden. Foto: Aral Tasher på Unsplash

– Det var da jeg merket det, forteller hun.

– Alt begynte å gå rundt, raskere og raskere, og plutselig så jeg bare en masse lys i forskjellige fargetoner, et par menneskeliknende vesener som løftet meg opp og bar meg inn til noe som blinket veldig blått.

Det er umulig å ikke bli revet med av denne sterke historien. Siri ser utilpass ut. Hun forteller at det gjorde veldig inntrykk på henne, men det verste sto fortsatt igjen.

– Hva mener du? Ble du eksperimentert på?

– Ja, eller, jeg vet ikke, men da jeg kom til meg selv lå jeg inne i en liten celle med sjukt vondt i hodet.

– Så, eh, du ble tatt hånd om av politiet?

– Nei, jeg sverger! Vennene mine forsvant og hadde ikke sett meg på fire timer.

Om Siri ble kidnappet av aliens eller om hun rett og slett bare ble tatt inn av politiet, vites ikke. Som den kritiske og gravende journalisten jeg ikke er, har jeg ikke dobbeltsjekket med politiet om Siri kunne ha tilbrakt den natten i en av byens glattceller.

Burgerflipperen fra Istanbul

Hver onsdag fremover vil du kunne lese eksklusive portrettintervjuer eller features på filosofaen.no. Her skal det menneskelige ettergåes og atmosfæren beskrives til nitid detalj. Først ut er vår venn Recep, burgerflipperen fra Istanbul.

Hver kveld finner du Recep stående inne i denne burgerjointen like ved brua som går over stredet som skiller den europeiske og den asiatiske siden Istanbul. Foto: Ozan Safak på Unsplash

– Det er ikke lett å selge burgere på en plass som denne, folk er så travle, forteller Recep (han vil at vi skal kalle ham det, siden det sikkert blidgjør den sittende tyrkiske presidenten).

Folk strømmer forbi denne varme, siste januarnatten i Istanbul. Det er ikke så veldig mange som stopper innom Receps ISLAK HAMBURGER. Man kan se furene i det alvorlige ansiktet til vår mann, burgerflipperen.

– Det er jo selvsagt mulig at flere ville stukket innom, dersom jeg ikke hadde bommet da jeg varemerket sjappa. Jeg skulle kalle sjappa for ISLAM HAMBURGER, men så skjedde det noe, ved Allah. Kanskje det var skjebnen, for registreringa gikk kjempefort. Det er sikkert ingen andre steder som heter ISLAK HAMBURGER her i Istanbul, sier Recep.

Recep sier at det er litt kjedelig å ikke ha noen kunder, men han har troa. En dag, mener han, vil også tyrkere sette pris på hamburgere. Frykten dreier seg imidlertid om at tyrkere tror det er amerikansk svinekjøtt i burgerne hans. Det kan han avkrefte med en eneste gang. Her, i ISLAK HAMBURGER, bruker vi bare 100% norsk storfekjøtt. Det er til og med halalslaktet hos Nortura.

Når vi spør ham om det kanskje er litt dyrt å importere fra Norge, slår Recep fast at det ikke gjør så mye. Han tror tyrkere er villige til å betale for norsk kvalitet.

– Jeg har stor tro på at norsk storfe er den nye laksen. Og oljen, ikke minst. Har du sett hvor mye gress dere har der oppe, eller? Nei, dette blir garantert det nye store, insha’Allah, sier han.

Vi må straks forlate vår venn, Recep. Han har gitt oss nyttig innsikt i hvor trøblete det kan være å selge gourmetburgere fra Norge i Tyrkia, men vi krysser fingrene for ham. En dag blir Istanbul like hipster som Løkka.